De inspanningen en de kwaliteit van Maes koffie werden onlangs bekroond met de erkenning als streekproduct: " Koffie uit het land van Loon".

Wat is een traditioneel streekproduct?
Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van lokale streekbiertjes tot heerlijk streekgebak, van Griekse olijven tot een Schotse zalm. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden.

Zoals de naam "streekproduct" suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn er verschillende labels in het leven geroepen. Zij geven de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én zorgen ervoor dat de gebruiker ze herkent als een eerlijk streekproduct.

Aan welke 5 criteria moeten al deze producten als erkende traditionele streekproducten voldoen?

1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking.

2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ...

3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.

4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.

5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

Meer informatie op www.streekproduct.be